Bloempot

Bloempot

Eén van de opdrachten die we van onze mentor Jorgen Polman hadden meegekregen was het fotograferen van een terracotta bloempot. Hierbij wel de opmerking dat we deze moesten fotograferen met daglicht en dat er een egaal verloop van licht naar donker moest liggen over deze bloempot. Dit lijkt eenvoudig maar wanneer je een bloempot vanaf één kant verlicht dan heb je aan de andere kant schaduw maar met een harde overgang in het midden. Wanneer je daarnaast veel lichte objecten of wanden in de kamer hebt wordt het helemaal lastig door het reflecterende licht van deze objecten / wanden. De lichtafval aan de donkere kant wordt door dit reflecterende licht verstoord.

In de thuisstudio dus een opstelling gemaakt voor het raam met een zwart achtergronddoek om ander gereflecteerd licht zoveel mogelijk weg te nemen. Het probleem met de harde overgang is hiermee echter nog niet opgelost. Het invallende licht heb ik toen verlengt met een reflectiescherm zodat de harde overgang in het midden verdwijnt en een mooie zachter overgang van licht naar donker ontstaat. Hierbij wel zo rekening gehouden met de belichting dat zowel de lichte als donkere partijen doortekend zijn. Het eindresultaat moesten we presenteren in zwart-wit.

Bloempot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *